top of page

de WAANzin

Op 1 januari 2023 smolten de Gentse theaters TRAC en de WAANzin samen tot één groep.
De zin naar WAAN blijft centraal, WAAN in de betekenis van hoop, verlangen en illusie.
Illusie als theatrale metafoor bij uitstek, maar ook als onverbrekelijke hoeksteen van het leven
dat in die WAAN vaak zijn enige ZIN vindt, en dus bleef de naam Theater de WAANzin behouden. Lees hieronder ons respectievelijk verhaal. Of klik hier voor een overzicht van al onze voorstellingen.

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
51400535062_e6ee5b9060_o
273132851_10159398831074029_3139944593986217696_n
Elnett
IMG_20221109_201746
Vintage Theater Glasses

HISTORIEK - Theater de WAANzin

Ontstaan uit het Germanistentheater van de Universiteit Gent, is het Theater de WAANzin een onmisbare pijler in het Gentse culturele leven. Vaak ondergebracht bij de semi-professionele theaters, blijft de WAANzin evenwel een amateur-, want niet-gesubsidieerd gezelschap.

Theater de WAANzin gaat prat op een uitgebreide internationale werking die het gezelschap onder meer optredens bezorgde in Nederland, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Groot-Brittannië, Denemarken, Ierland, Estland, Zweden en Rusland en de groep bij de International Amateur Theatre Association (AITA/IATA) de vermelding Associate of AITA/IATA opleverde.

Met zijn eigen theater, aan de Nieuwe Vaart 118 in Gent, is de WAANzin een van de weinige gezelschappen met een volledige geoutilleerde, eigen theaterruimte. In dit stemmige theater waren reeds tal van professionele gezelschappen met hun producties te gast of repeteerden er. (Vuile Mong, Het Muziek Lod, Victoria, Het Speelteater, Compagnie Cecilia, …)

In 1998, bij de tiende verjaardag van de WAANzin, besliste de Vlaamse Gemeenschap om het gezelschap, als eerste amateurgezelschap, de prestigieuze titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen toe te kennen. Meteen de bekroning op tien jaar vernieuwend en apart theaterwerk. Het resultaat waren onder meer voorstellingen in Amsterdam (De Engelenbak), in Ierland en een tournee door Estland.

Tussen oktober 1997 en mei 2008 speelde de WAANzin meer dan 70 voorstellingen van Shakespeare Compleet in 97 ½ minuten, een eigen creatie waarmee in Vlaanderen, maar ook in het buitenland werd getoerd. “Shakes” zorgde in 2000 voor de eerste prijs bij FEATS in Luxemburg, een festival waar de groep, telkens met succes, een graag geziene gast was en is.

Een feestelijke en alom gewaardeerde Amadeus in de Gentse Minardschouwburg (april/mei 2008), in coproductie met Arte Musicale vormde de bekroning van het feestseizoen rondom 20 jaar Theater de WAANzin.

Met Drie Zusters (2002), Wachtend op Godot (2007) en De Bitterzoet (2012) was de WAANzin laureaat bij het Koninklijk Landjuweel.

Tijdens de periode 2014-2016 eerde de WAANzin "huisauteur" William met twee seizoenen alleen maar Shakespeare.

fullsizeoutput_d1a2
TG deel 1 (66)
01

Theater TRAC

Op 5 februari 1993 richtten vier enthousiastelingen samen een nieuw Gents toneelgezelschap op. Dat ze dat met enige vrees deden, blijkt ook uit de naam die ze kozen… Theater Trac. En de allereerste voorstelling van TRAC vond plaats... in zaal de Waanzin!

In de jaren die volgden speelden zij, én een hele hoop andere gedreven acteurs, actrices en andere medewerkers, een indrukwekkend repertoire bij elkaar. Elk jaar was er een nieuwe avondvullende productie, en de laatste jaren komen daar steeds vaker ook kleinere gelegenheidsproducties bij.

Theater Trac zag in de loop der jaren heel wat medewerkers komen én gaan – maar nooit zonder hun steentje bij te dragen aan de verdere uitbouw van het toneelgezelschap. Daardoor staat er nu een mature groep, die ervaring koppelt aan jong geweld. Sinds 2002 vond het gezelschap een vaste stek in Zaal Krakeel in Gentbrugge, na eerdere omzwervingen in het Gentse.

Sinds 2013 maakt TRAC ook deel uit van het uniek samenwerkingsverband tussen een aantal Gentse amateurgezelschappen “Samen Sterk“. Hierin bundelden Theater de WAANzin en TRAC hun krachten. Die samenwerkingen bleken zo intens dat een fusie al snel  een logische volgende stap bleek.

TG deel 2 (170)
20170308Mosselsoep met Ballen_©Jerroen Willems_WEB_064
JF3_7981 (2)

"Theatre is a series of insurmountable obstacles on the road to imminent disaster." 

Tom Stoppard

bottom of page