top of page

ZONDAGSPICKNICK

Tennessee Williams

Tekst:

Regie:

Filip Marichael

Seizoen 1994-1995

ZONDAGSPICKNICK


St.-Louis, Missouri, 1930, een troosteloze woonkamer op een zonnige junizondagochtend. Een weemoedige komedie van Tennessee Williams over vier eenzame zielen:

Dorothea, dwangmatig bezig met haar onbereikbare liefde en met haar lichaamscultuur, al zegt ze zelf dat "je complexen en obsessies beter niet moet cultiveren" .

Bodey, huismoeder, behoort nog tot die unieke exemplaren die een hele conférence kunnen afsteken over een ordinaire kippeschnitzel. Het brave mens verbergt haar hoorapparaat angstvallig achter de schreeuwlelijkste kunstbloemen, maar "iedereen heeft zo zijn gevoeligheden".

Miss Glück, de bovenbuurvrouw van Bodey en Dotty, die na de dood van haar moeder in een depressie gekomen is en die nog enkel naar beneden komt voor koffie met koekjes.

Helen, de enige buitenstaander, collega-lerares van Dorothea, met de ogen van een roofvogel, die Dorothea zogenaamd zou willen weghalen uit dit voor haar verstikkende milieu. In werkelijkheid echter kan ze haar dure appartement in Westmoreland Place niet alleen betalen en zo heeft ze meteen gezelschap om niet alleen te hoeven eten. Mevrouw wordt niet goed van de geinspireerde kleurenkeuze in het flatje, "de kooi" van Bodey.

De roofvogel begrijpt niet hoe de - ondertussen opgezette - kanarie van Bodey het tien jaar uitgehouden heeft in deze kooi.


Voor de scenografie van die geinspireerde kooi tekent Aimé Vilain, voor de regie staat Filip Marichael. Een fijnzinnig vrouwenportret zoals alleen een fijnzinnige - homosexuele - man als Tennessee Williams zich in de vrouwelijke psyche kan inleven.

EENZAME ZIELEN IN EEN ZIELIGE KOMEDIE MET EEN HART!VAN

Tennessee Williams


REGIE

Filip Marichael


Met

Marieke Copers

Kathelijne Depuydt

Sonja Schepens

Marijke Verhaeghe


Decor

Aimé Vilain

bottom of page