top of page

THEY SHOOT HORSES, DON’T THEY?

Horace Mc Coy

Tekst:

Regie:

Domien Van Der Meiren

Seizoen 2012-2013

Vanaf 13 juni kan u in de Gentse Minardschouwburg gaan kijken naar de voorstelling They Shoot Horses, Don’t They? van Horace McCoy in regie van NTGent regisseur Domien Van Der Meiren. De acteurs van de Gentse amateurverenigingen Hoger StrevenKrakeelde WAANzin en TRAC sloegen de handen in elkaar voor deze coproductie.


So you think you can dance?IdoolBelgium’s got talent, … Een mens gaat ver om beroemd te worden. Maar wat als vooral je sociale status en armoedige familiale achtergrond je bijna dwingen om de hoofdprijs te winnen? Dan wordt de dansmarathon een hel.

Na De Goede Mens van Sezuan wordt dit de tweede grote coproductie van Theater de WAANzin, Hoger Streven, Teater Krakeel en TRAC.


Amerika, jaren ’20 en ’30. Overal heerst depressie en armoede. Om aan de ellende te ontsnappen worden in het ganse land dansmarathons georganiseerd.


Uithoudingswedstrijden waarin het erop aankomt het langst te blijven dansen. Per uur, non stop 24 uur op 24, krijgen de deelnemers 15 minuten rust. Ze moeten dansen, dus in beweging blijven, maar ondertussen ook opdrachten uitvoeren om het publiek meer te vermaken dan alleen met hun vermoeiende aftakeling.


De Amerikaanse auteur Horace McCoy schreef een roman en een toneelstuk over het fenomeen. Sydney Pollack verfilmde het boek in 1969 onder de zelfde titel They Shoot Horses, Don’t They?.


Het stuk volgt de deelnemers die, wanhopig door armoede, alles doen om te winnen of aandacht te krijgen van de ceremoniemeester. Want die is op zoek naar talent voor de filmindustrie. Niemand had zich echter een voorstelling kunnen maken van de gruwelijke, uitputtende en zelfs dodelijke competitie en aftakeling die begint. En dat dan voor het vermaak van enkele verveelde toeschouwers. De dansers slikken al die vernederingen, want de eerste prijs is duizend dollar én ontdekt worden door de filmwereld. Hedendaagse TV-programma’s als So you think you can dance? zijn niet ver af…


Beelden van de echte dansmarathons zoals die in Amerika gehouden werden ten tijde van de grote depressie.
SPEELDATA

Te zien in de Minardschouwburg op

donderdag 13 juni 2013 om 20u

vrijdag 14 juni 2013 om 20u

zaterdag 15 juni 2013 om 20u – UITVERKOCHT

zondag 16 juni 2013 om 15u


van

Horace Mc Coy


regie

DOMIEN VAN DER MEIREN


piano & soundscapes:

STAN VANGHELUWE


met:

Luce Buelens

Dirk Crommelinck

Kristof De Koker

Isabelle De Ruelle

Bernard De Ruelle

Wim De Witte

Linda D’halluin

Ann Haenebalcke

Bernard Heireman

Marc Houtekier

Christophe Huysecom

Chris Keyngnaert

Karla Kerckaert

Louis Kindt

Bert Lambelin

Rob Lenoir

Trui Notebaert

Patrick Pevenage

Tamara Van Camp

Antoine Vandenberghe

Nele Vandermeulen

Sarah Verhaeghe

Lutgart Verraes

Karolien Voets

Regi Wietendaele

e.a.


zang:

Debbie Crommelinck

Tine Truwant


percussie:

Kurt Ronsse


Regie-assistentie

Truus Janssens

bottom of page