top of page

GENTENEIRS IN DE GRUUTEN OORLOG

Frans Van Hijfte

Tekst:

Regie:

Frans Van Hijfte

Seizoen 2013-2014

THEATER OP HET WATER 2014

Genteneirs in de gruuten oorlog


Tijdens de komende Gentse Feesten kan u opnieuw gaan kijken naar een nieuwe editie van Theater op het water, een samenwerking tussen Gent-Watertoerist en Theater TRAC, onder de regie en leiding van Frans Babbelaar.


We nemen u dit keer mee naar het Gent van de Eerste Wereldoorlog. De stad kreunt onder de Duitse bezetting. Duitsers zitten overal bij de mensen thuis. Alles wat los en/of vast zit wordt in beslag genomen. De oorlogsweduwen Palmyre en Rozeken lezen mekaar de brieven van hun venten voor. De duivenmelker Medard De Meyer kweekt met zijn zoon duiven voor de Amerikanen, om boodschappen naar het front te zenden. Meneer de notaris heeft andere plannen met die duiven… De smokkelaars Sliesse en Tseete brengen brieven over de Nederlandse grens en onder den draad, brieven bestemd voor de Belgische soldaten aan de ijzer.


Deze eenakters zijn momentopnames uit het leven van gewone Gentenaars die dikwijls (maar vaak onbedoeld) een impressie geven van het dagdagelijkse leven in Gent.

In Gentenaars in de gruuten oorlog Maken we kennis met twee boezemvrienden Pier en Tafken, door de oorlog samengebracht als brancardiers naar het front. Wij leren hun vrouwen kennen, Pier zijn Palmyre en Tafken zijn Rozeken. Wij ontmoeten de smokkelaars Tseete en zijn Pa Sliesse. Er is meneer Emil, de notaris Medard De Meyer, de beste duivenmelker van de wereld, met zijn zoon Tjeef.


Auteur en bezieler is Frans Van Hyfte (Frans Babbelaar): “Ik heb dit stuk geschreven in de overtuiging dat ik er goed aan doe de geschiedenis van Gent op een ludieke manier te verspreiden. 100 jaar na de eerste wereldoorlog lag een thema voor dit seizoen voor de hand.”


Kom en maak het live mee, in het unieke kader van de mooiste Middeleeuwse stad ter wereld. Theater op het water is elke dag van de Gentse Feesten te beleven (van zondag tot en met zondag). Op zondag 20 juli en feestdag 21 juli om 16 uur. Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om 18 uur. Zaterdag en zondag 26 en 27 juli opnieuw om 16 uur.

bottom of page