top of page

GANDA INDUSTRIA

Frans Van Hijfte

Tekst:

Regie:

Frans Van Hijfte

Seizoen 2009-2010

Theater op het water is een begrip geworden in de Gentse Feesten. De voorstelling brengt de geschiedenis van Gent op een leuke manier bij het publiek. Acteurs van Theater TRAC brengen de vele verhalen over Gent en haar geschiedenis, die anders door de kapiteins van Gent Watertoerist worden verteld aan de passagiers, tot leven in het schitterende decor van de historische stad zelf.


Deze editie focust op het Industriële verleden van Gent. Dankzij de industriële revolutie groeide Gent in de 19e en 20e eeuw uit tot één van de belangrijkste industriesteden van Vlaanderen. De heropleving van de stad begon in het midden van de 18de eeuw met de vestiging van enkele nieuwe nijverheden en nieuwe ontwikkelingen, zoals de katoendrukkerij en het ontstaan en groei van de Gentse Universiteit.


De voorstelling focust op deze figuren:

  • Bertha De Vriese, de eerste vrouwelijke arts die afstudeerde aan de universiteit van Gent.

  • Amandine

  • katoenindustrieel Josse Charles Clemmen

  • Karel van Hultem de grondlegger van een aantal vooraanstaande culturele instellingen, waaronder: het Museum voor Schone kunsten, de Bibliotheek van de Centrale School (waaruit later de Universiteitsbibliotheek en de Openbare Stadsbibliotheek van Gent voortkwamen), en de Kruidtuin (tegenwoordig de Plantentuin Universiteit Gent).

Tekst & Regie

Frans Van Hijfte


Met

Sofie De Mol

Kathelijne Depuydt

Christophe Huysecom

e.a.bottom of page