top of page

DROOMSPEL

August Strindberg

Tekst:

Regie:

Anton Cogen

Seizoen 1998-1999

DROOMSPEL

August Strindberg heeft in dit stuk getracht de onsamenhangende, maar schijnbaar logische vorm van de droom weer te geven. Er kan van alles gebeuren, alles is mogelijk en waarachtig. Tijd en ruimte bestaan niet… Tegen een onbeduidende achtergrond spint de inbeelding haar net en weeft nieuwe patronen: een vermenging van geheugen, belevenissen, vrije verzinsels, ongerijmdheden en improvisaties.


De personages verdubbelen, ontdubbelen, verdunnen, verdikken, verdwijnen, verzamelen.


Maar één bewustzijn overheerst alles en dat is dat van de dromer; daarvoor bestaan geen geheimen, geen inconsequenties, geen scrupules, geen wetten. Het veroordeelt niet, spreekt niet vrij, maar brengt enkel verslag; en aangezien de droom meestal pijnlijk is, zelden vrolijk, overheerst een toon van weemoed en medelijden met al het levende doorheen de wankelende vertelling. De slaap – de bevrijder – treedt dikwijls op als smartelijk, maar wanneer de pijn het ondraaglijkst wordt, komt het ontwaken en verzoent de lijdende met de werkelijkheid, die, hoe kwellend die ook kan zijn, op dat ogenblik toch als een bevrijding ervaren wordt, vergeleken met de pijnlijke droom.DROOMSPEL in de PERS

DE GENTENAAR – 26/05/1999 Het liefhebbersgezelschap Theater TRAC uit Gent werd voor hun laatste productie Droomspel van August Strindberg in een regie van Anton Cogen, genomineerd voor het Roelandjuweel in de categorie “Beste Enscenering”. De jury van het Roelandjuweel roemt TRAC voor de originele en inventieve uitwerking. (…) Theater TRAC nam dit jaar voor de vierde keer daal aan de wedstrijden van het Roelandjuweel en won eerder al Juwelen voor het beste decor en beste productie.


DE GENTENAAR – 17/02/1999

Theater TRAC heeft de voorbije zes jaar een stevige plaats veroverd op de Gentse liefhebbersscène met degelijk uitgevoerde en technisch afgewerkte producties. Met het verbeeldingsrijke Droomspel gaan ze bij momenten evenwel te heftig van de grond.(…)De korte scènes vloeien in elkaar zonder noemenswaardig verband en drukken zo het onvoorspelbare van een droom uit. Muziek en licht sluiten er naadloos op aan. Alles en iedereen steekt in het wit, boven de hoofden zweeft een mechanische reuzenvogel. De elf acteurs en actrices spelen zowat veertig personages. Kathelijne Depuydt is een sterke vertolking van Agnes maar mist de uitstraling die Marijke Verhaeghe in haar zes rollen heeft. Van de vier acteurs valt Filip Marichael op, zoals hij opgewonden over het podium zweeft in pathetisch verlangen naar zijn bruid. Er wordt voorbeeldig samengespeeld, een geslaagd karwei van regisseur Anton Cogen, bekend van radio en televisie.


DE GENTENAAR- 12/02/1999 TRAC, dat twee jaar terug het Roelandjuweel won met "De Reis van meneer Perrichon", brengt zijn zevende productie op de ongewone locatie van het Campo-Santo. Zij spelen er in de kapel Een Droomspel van de Zweedse toneel- en romanschrijver August Strindberg, een ongewoon symbolisch stuk waarin hij de onvoorspelbaarheid van een droom dramatisch vormgeeft.(…)De productie gaat op 13 februari om 20u live op het internet, in samenwerking met http://www.verkenner.be. Zo’n internettheatervoorstelling is een primeur voor Vlaanderen. Heel de wereld kan virtueel meedromen met Theater TRAC.

van August Strindberg


regie

Anton Cogen


met

Kathelijne Depuydt Wim De Witte Barbara Gulinck Frederik Gulinck Filip Marichael Virginie Pruvost Isabel Reynaerts Isabelle Rogge Hadewych Van de Woestyne Marijke Verhaeghe Dirk Verleysen

bottom of page