top of page

BASH

Neil Labute

Tekst:

Regie:

Dirk Crommelinck

Seizoen 2021-2022

BASH

Betekenis: 1. A heavy blow: e.g. a bash with his foot. – een dreun 2. A dent: e.g. a bash on the car’s door. – een deuk 3. To bash on: doorgaan met, niet (kunnen) stoppen

4. To bash: neerslaan

5. A bash: een fuif, een party.


Neil N. Labute (Detroit, 1963) is een Amerikaanse toneelauteur, acteur, filmregisseur en scenarist. Hij is misschien best bekend door zijn films The shape of things en In the company of men. Wie deze prenten zag weet dat Labute geen softe scenarist/auteur is. Om de hoek van zijn scenario’s en toneelstukken ligt steeds een harde twist, een plotse draai, een verrassende u-turn.


Dat is ook zo in zijn toneelstuk Bash: latter-day plays. (1993) Dit werk bestaat eigenlijk uit 3 monologen, door 4 acteurs gespeeld. De titels: Iphigenea in Orem, A Gaggle of Saints en Medea Redux. Elk van de stukken onderzoekt de complexiteit van het kwaad in ons alledaagse bestaan. De personages vertellen als het ware langs hun neus weg een deeltje uit hun leven. De ‘bash’ die ze daarbij zelf hebben opgelopen en uitgedeeld vormt de rode draad door hun verhaal. Tijdens de vertelling én aan het einde ervan delen ze die bash uit aan het publiek, dat plots beseft wat de crux van het verhaal is. Niemand verlaat dan ook onaangedaan de zaal, niet elk personage, niet elke toeschouwer.


Een dijk van een (harde) toneeltekst, een bash in het gezicht van iedereen, een genadeloos fileren van het kwaad dat in elk van ons kan getriggerd worden.


SPEELDATA

vrijdag 10 september 2021 om 20u30 in de WAANzin

zaterdag 11  september 2021 om 20u30 in de WAANzin

vrijdag 17  september 2021 om 20u30 in de WAANzin

zaterdag 18  september 2021 om 20u30 in de WAANzin


TEKST

Neil Labute


VERTALING

Paul Mennes


REGIE

Dirk Crommelinck


MET

Karla Kerckaert

Dirk Crommelinck

Annelies Declercq

Bart Ideler


Wordt gebracht in samenwerking

met Auteursbureau ALMO bvba

bottom of page