ALICE IN WOND WOND WONDERLAND
Ko Van den Bosch
Tekst:
Regie:
Monique Janssen
Seizoen 2012-2013
theater TRAC speelt
ALICE IN WOND WOND WONDERLAND
een grimmig sprookje voor volwassenen
We zijn geobsedeerd door wat we hebben en als we dat niet zijn, zijn we bang om iets te verliezen.
Kunnen we ook gewoon ergens naar toe?
Om te kijken wat daar is.
Dat zou ik wel willen: een weg uitstippelen en die verlaten.
Kijken wat er van je overblijft als je verandert.
Een gesprek met iemand voeren en die begrijpen,
hoewel je nog niet weet waar het gesprek je brengt.
In Alice in Wonderland tuimelt een klein meisje door een konijnenhol een onbegrijpelijke wereld in. De wereld waar Alice in terecht komt wordt bevolkt door onaangename lieden, die dom, gewelddadig, angstig of gestrest zijn. Logica en kennis zijn in Wonderland maar beperkt bruikbaar.
Vanaf 22 maart speelt Theater TRAC de Belgische première van Alice in wond wond Wonderland, naar het klassieke kinderboek (Alice in Wonderland) uit 1865 van de Britse auteur Lewis Carroll. Het verhaal werd door de Nederlandse auteur Ko van den Bosch bewerkt tot een grimmig en confronterend sprookje voor volwassenen.
Wonderland is dan ook een verhullende benaming: er heerst eerder grimmigheid dan verwondering. De val krijgt een gevaarlijke en absurde wending, wanneer de volwassenen rond Alice niet alleen gek, maar ook onbetrouwbaar blijken. In zijn bewerking stelt de auteur de vraag ‘Wat als Wonderland niets anders is dan de bizarre, dagelijkse werkelijkheid?’ Alice in wond wond Wonderland toont de ontwikkeling van een kind in een absurde wereld.
In het Wonderland van Josef Fritzl
Ko van den Bosch bewerkte Alice in Wonderland en maakte van het klassieke verhaal van Lewis Carroll een rauw sprookje dat knipoogt naar de realiteit. Hij laat het meisje landen in een wereld die gestopt is met dromen. De hartenkoningin verdeelt en heerst en het witte konijn blijkt onfrisse bedoelingen te hebben. Al komt hij in het begin dan nóg zo leuk uit de hoek.
Vrij associërend verandert het witte konijn in Fritzl, de Oostenrijkse incestpleger die zijn dochter vierentwintig jaar lang in een kelder gevangen hield. Nu blijkt hij het op Alice te hebben gemunt. Hij is niet de enige die haar in deze voorstelling probeert klein te krijgen en te houden. Toch laat het meisje zich niet breken: ze behoudt haar onbevangenheid en mededogen.
Het is duidelijk: Wonderland, dat is onze huidige samenleving en daar kun je als klein meisje maar beter niet in verzeild raken. Alice doet dat wel, groeit van meisje tot vrouw en als ze eenmaal gewend is aan haar rode pumps, is het ook meteen voorbij met de onschuld.
Vertrek op een fascinerend zoektocht door dat woud een woud van taal, begroeid met virtuoze poëzie van Ko Van den Bosch.
van
Ko Van den Bosch
regie
Monique Janssen
muziek
Wim Kesteloot
met
Ellen Carrette
Sofie De Backer
Sofie De Mol
Angelique Hoste
Fabienne Neyt
Antoine Vandenberghe
Simon Wullens.