top of page
  • Foto van schrijverTheater TRAC

VERSLAG KLASSERINGSTORNOOI 2015-2016

Bijgewerkt op: 27 apr.

Provinciebestuur Oost-Vlaanderen Klasseringstornooi 2015-2016 – VERSLAG 

Theater TRAC

Gent 

18 maart 2016


Le Bourgeois gentilhomme

Molière


Jury: Voorzitter: Jo Noreille Verslaggever: Ingrid Verhelst Leden: Hilde Breda, Caroline Vermeulen

Theater hoort een feestelijke gebeurtenis te zijn. Heel regelmatig echter wordt het een avondje ‘afzien’. Niet bij Theater TRAC! ‘Le Bourgeois Gentilhomme’ was een feest zoals er zelden één wordt gegeven. Daarover was de jury het unaniem eens. Het verslag dat volgt, is een mooie weerspiegeling van onze beraadslaging na de voorstelling: kort en plezierig!

De enscenering klopte op alle niveaus. Het decor was een ode aan de eenvoud: een erepodium tegen een achtergrond van zwarte doeken. Simpel en effectief. Niets om de aandacht af te leiden van de spelers. De kleur kwam van de kostuums, assorti per scène. Een streling voor het oog. De Franse chansons, in combinatie met de adaptatie van Lully, onderstreepten de satire. De belichting viel nauwelijks op, wat wil zeggen dat ze perfect was uitgebalanceerd. Kortom: geen enkel punt van kritiek.

Idem dito voor de taal. De mix van algemeen Nederlands, het bekakte taaltje van meneer Jourdain en het dialect van zijn vrouw gaf de voorstelling extra schwung. Ook de verzonnen taal in de scène waarin Cléonte de zoon van de Grote Turk speelt, zat perfect. Geen moment kregen we de indruk dat de spelers een van buiten geleerde tekst brachten. Alles klonk alsof het ter plekke werd bedacht. Precies zoals het moet zijn.

De acteurs waren perfect op elkaar ingespeeld. Iedereen gooide zich met volle “goesting” in de voorstelling. Gedreven, ingeleefd en met veel zin voor zelfrelativering. Het tempo zat perfect, humor en spanning hielden elkaar constant in evenwicht.

Sommige spelers hadden meer ervaring dan andere. Dat klopt. De nieuwelingen waren soms een tikje onzeker, maar is ook dat niet een afspiegeling van het leven zoals het is? Eigenlijk konden we niet anders dan bewondering voelen voor een gezelschap dat het risico had genomen om minder ervaren acteurs in te zetten voor een toernooi. Het getuigde van lef en van doorzicht.

We willen ook niet nalaten om Wim De Witte even in de schijnwerpers te plaatsen. Hij zetten Jourdain neer zoals Jean Rochefort het zou hebben gedaan: tout à fait impeccable!

Dikke pluim ook voor de regie. Monique Janssen heeft fantastisch werk geleverd: een prachtig concept, inventief en suggestief – doorgetrokken tot in het kleinste detail -, schitterende vormgeving, fabuleuze casting en overduidelijk héél veel hart voor haar ploeg. Een komedie brengen is geen sinecure. Het vergt concentratie en volgehouden aandacht voor ritme en tempo. Trac ging geen moment in de fout.

Een voorstelling om héél lang van na te genieten!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page